### Ques 1.

Successive discounts of 10% ,12% and 15% amount to a single discount of :(a) 36.68%

(b) 35.28%

(c) 32.68%

(d) 30.28%

### Ques 2.

Marked price of an article is Rs. 2000 and it is being sold at successive discounts of 20% and 10% its net selling price will be :(a) Rs. 1700

(b) Rs. 1520

(c) Rs. 1440

(d) Rs. 1400

### Ques 3.

A businessman marked his price of his commodity so as to include a profit of 25%. He allowed discount of 16% on the marked price . What was is actual profit ?(a) 25%

(b) 16%

(c) 9%

(d) 5%

### Ques 4.

A trader sells a badminton racket, whose labelled price is Rs.30, at a discount of 15% and gives a shuttle cock costing Rs.1.50 free with each racket . Even then he makes a profit of 20% . What is cost price of a racket ?(a) Rs. 21.25

(b) Rs. 21

(c) Rs. 20

(d) Rs. 19.75

### Ques 5.

A tradesman marked his goods at 20% above the cost price . He sold half the stock at the marked price, one quarter at a discount of 20% on the marked price and the rest at a discount of 40% on the marked price. Ultimately what is his total gain ?(a) 15%

(b) 13.5%

(c) 4.5%

(d) 2%

### Ques 6.

Kaushal bought a suitcase wit 15% discount onnthe marked price. He sold the suitcase for Rs. 2880 with 20% profit on the marked price. At what price did he buy the suitcase ?(a) Rs 2640

(b) Rs. 2604

(c) Rs. 2400

(d) Rs. 2040

### Ques 7.

The marked price of cupboard is Rs. 6500. The trader sold it by giving 5% discount on the marked price and earned aa profit of 15 % . What approximately is the cost price of the cupboard?(a) Rs. 5800

(b) Rs. 5600

(c) Rs. 5350

(d) Rs. 5000

### Ques 8.

A dishonest dealer uses a scale of 90 cm instead of meter scale and claims to sell at cost price. What is his profit per cent ?(a) 12%

(b) 11 1/9 %

(c) 10%

(d) 9%

### Ques 9.

If a company sells a car with labelled price of Rs. 2,72,000 and gives a discount of 4% on Rs. 2,00,000 and 2.5% on the remaining amount of Rs. 72,000, then what is the actual price charged by the company for the car ?(a Rs. 2,62,000

(b) Rs. 2,60,000

(c) Rs. 2,55,000

(d) Rs. 2,50,000

### Ques 10.

A man purchases 90 clocks and sells 40 clocks at a gain 10% and 50 clocks at a gain of 20% .If he sold all of them at a uniform profit of 15% then he would have got Rs. 40 less. What is the cost price of each clock ?(a) Rs. 90

(b) Rs.80

(c) Rs. 60

(d) Rs. 50

### solutions :

**Ans 1.**let original value = Rs. 100; then

S.P = 90/100 X 88/100 x 85/100 = Rs. 67.32

Hence , amount of single discount = 100 - 67.32 = 32.68%

**Ans 2.**Net S.P = 80/100 X 90/100 X 2000 = Rs. 1440

**Ans 3.**Let C.P . = Rs. 100; then marked price = Rs. 125

Hence, S.P. = 84/100 X 125 = Rs. 105

Since, actual profit = 105-100 = 5%

**Ans 4**. S.P. = 85/100 x 30 -1.50 = 25.50- 1.50 = Rs. 24

Required C.P . = 100/120 X 24 = Rs. 20

**Ans 5**. Let C.P = Rs.100, then marked price = Rs. 120

Since , S.P = 60 + 1/4 X 80/100 X 120 + 1/4 X 60/100 x 120

= 60 + 24 + 18 = Rs. 102

Hence, gain% = 102 - 100 = 2%

**Ans 6**. Marked price = 100/120 x 2880 = Rs. 2400

C.P. for kaushal = 85/100 X 2400 = Rs. 2040

**Ans 7.**Required C.P. = 95/100 x 100/115 x 6500 = Rs. 5369.56 = Rs. 5350.

**Ans 8.**Required profit % = 100-90 / 90 X 100 = 10/ 90 x 100 = 11 1/9%

**Ans 9**.Actual price = 96/100 x 2,00,000 + 97.5/100 x 72,000 = 1,92,000 + 70,200 = Rs. 2, 62,200

**Ans 10.**Let C.P of each clock = Rs.x ; then C.P of 90 clocks = Rs. 90x In Ist condition ,

S.P . of 90 clocks = 40 x 110/100 x + 50 x 120/100 X x = Rs. 104x. In IInd case,

S.P of 90 clocks = 115 /100 x 90x = Rs. 207x/2

Since, 104x - 207x/2 = Rs. 40 => x/2 = 40 ∴ x= Rs.80

## 0 Comments