#### Ques 1.

A shopkeeper allows 10% discount on goods when he sells without credit. Cost price of his goods is 80% of his selling price. If he sells his goods by cash then his profit percent is

**Solution :**

S.p = 100

C.P = 80

Profit = 100-80 = 20

profit percent =20/80×100=25%

#### Ques 2.

A speaks the truth 3 times out of 4, B 7 times out of 10. They both assert that a white ball is drawn from a bag containing 6 balls, all of different colors. Find the probability of the truth of the assertion.

**Solution :**

= (1/6)*(3/4)*(7/10)

= 7/80

#### Ques 3.

A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone could do it in?

**Solution:**

A = B+C

==> A-B = C

A + B = 1/10

A - B = 1/50

Subtracting

2B = 1/10 - 1/50 = 2/25

B = 1/25

#### Ques 4.

The ratio between length and breadth of a rectangular plot is 5 : 3 respectively and its perimeter is 48 metres. What will be its area in sq metres ?

**Solution :**

Perimeter = 2(Length + Breadth)

48 = 2(5x + 3x)

==>x = 48/16=3

Area = (5 × 3) × (3 × 3) = 15 × 9 = 135 m2

#### Ques 5.

The interest earned on Rs 15,000 in three years at simple interest is Rs 5,400. Find the rate per cent per annum.

**Solution :**

Rate = (5400*100)/(15000*3) = 12%

#### Ques 6.

X and Y started a business investing Rs 85,000 and Rs 15,000 respectively. In what ratio the profit earned after 2 years bedivided between X and Y respectively ?

**Solution : **

Ratio = 12 × 2 × 85000 : 12 × 2 × 15000 = 17 : 3

#### Ques 7.

Rani bought a piece of cloth for Rs 950 and spent Rs 300 on designing it. At what price should she sell it to make 30% profit?

**Solution :**

Actual cost price of cloth = Rs (950 + 300) = Rs 1250

To gain 30%,

SP = (130*1250)

/100= Rs 1625

#### Ques 8.

6 typists can do a piece of work in 8 hours. If 3 more typists whose speed is double work together, then the work will be finished in how many hours?

**Solution :**

==> (6*8) = ((6*1)+(3*2))*x

==>48= 12x

==> X= 4days

#### Ques 9.

207 students appeared in an examination out of 276 registered students. Find out the approx ratio between registered to the appeared students.

**Solution :**

Required ratio = 276 : 207 = 4 : 3

#### Ques 10.

Price of a tv set is rs10,000. It can be received 3000 cashdown paymnt and in 6 equal monthly installmnts of 1300. What is rate

**Solution :**

After down-payment.. 7000 rupees to be pay..

So..1300*6=7800

Si=800

Use p*r*t/100=si

==>(7000*6*r) = 800

==> r = 17.5%

## 0 Comments