## Find the value of X.

**Ques 1) 5, 11, 131, 635, X**

**a)**1955

**b)**1793

**c)**1835

**d)**1493

**Ques 2) 10, 99, 686, 3425, 10272, X**

**a)**10542

**b)**21542

**c)**20542

**d)**11542

**Ques 3) 22, 24, 12, 8.4, 9.2, X**

**a)**18.4

**b)**11.02

**c)**24

**d)**10.2

**Ques 4) 77, 28, 64, 39, 55, X**

**a)**11

**b)**31

**c)**47

**d)**46

**Ques 5) 2, 4, 8 , 64, X**

**a)**512

**b)**514

**c)**216

**d)**24

## DATA SUFFICIENCY QUIZ:

__Directions:__Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.**For a badminton tournament, 2 players are to be selected from a group of ‘n’ players to form a doubles team. What is the value of n?**

__Ques 6)__

__Statements__**(i)**The number of ways in which 2 players can be selected from a group of ‘n’ players is 21.

**(ii)**The number of ways of selecting 2 players from a group of ‘n’ players is the same as selecting 5persons from a group of ‘n’ players.

**a)**If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

**b)**If the data in both the statement I and II together are necessary to answer the question.

**c)**If either of the data in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

**d)**If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

**e)**If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

**8 men and 14 women are working together in a field, after working for 3 days, 5 men and 8 women leave the work.how many more days will be required to complete the work?**

__Ques 7)__

__Statements__**(i)**19men and 12 women together can complete the work in 18days.

**(ii)**16 men can complete two third of the work in 16days.

**(iii)**In a day, the work done by three men is equal to the work done by four women.

**a)**(i) only is sufficient

**b)**(ii) only is sufficient

**c)**(iii) only is sufficient

**d)**(i) or (ii) or (iii) is sufficient

**e)**(ii) or (iii) only is sufficient

**At what time will the train reach city X from city Y?**

__Ques 8)__

__Statements__**(i)**The train crosses another train of equal length of 200 meters and running in opposite directions in 15 seconds.

**(ii)**The train leaves city Y at 7.15 a.m. for city X situated at a distance of 558 km

**(iii)**The 200 metres long train crosses a signal pole in 10seconds.

**a)**(i) only is sufficient

**b)**(ii)only is sufficient

**c)**(iii)only is sufficient

**d)**(i) or (iii) only is sufficient

**e)**All (i), (ii) and (iii) are required

**What was the percentage of discount given?**

__Ques 9)__

__Statements__**(i)**23.5% profit was earned by selling an almirah of Rs.12350

**(ii)**If there were no discount, the earned profit would have been 30%

**(iii)**the cost price of the Almirah was Rs. 10000

**a)**only (i) and (ii) are sufficient

**b)**only (ii) and (iii) are sufficient

**c)**only (i) and (iii) are sufficient

**d)**any two of the three are sufficient

**e)**none of these

**In a phone directory, 20% of the names start with A. The names that start with surnames are 25%, what percent of names start with A but not with the surname.?**

__Ques 10)__

__Statements__**(i)**.The names that start with surnames and with C are 10% of all the names in the directory and those that start with surnames but not with B are 15% of all the names in the directory.

**(ii)**The names that start with surnames and with B are 10% of all the names in the directory and those that start with the surnames but not with C are 10% of all the names on the directory.

**a)**If the data in both statements (i) and (ii) together is not sufficient to answer the question.

**b)**If the data in both the statement (i) and ii together is necessary to answer the question.

**c)**If either of the data in statement (i) alone or in the statement (ii) alone are sufficient to answer the question.

**d)**If the data in statement (i) alone is sufficient to answer the question, while the data in statement (ii) alone are not sufficient to answer the question

**e)**If the data in statement (ii) alone is sufficient to answer the question, while the data in statement (i) alone are not sufficient to answer the question.

## Solution with Explanation

#### Solution 1

+(1*2*3) , + (4*5*6) , + (7*8*9), + (10*11*12)5 + (1*2*3) = 5+6=11

11+ (4*5*6)=11+(120) = 131

131+ (7*8*9)= 131+504 = 635

So 635 + (10*11*12) = 635+ 1320 = 1955

#### Solution 2

The series follows a pattern of multiplying the number with a prime number and subtracting the same from the resultant after multiplication, prime numbers in descending order starting from 11.*11-11 , *7-7 , *5-5 , *3-3 , *2-2

10 *11-11= 99

99*7-7=686

686*5-5=3425

3425*3-3=10272

10272*2-2=20542

#### Solution 3

22, 24 , 12 , 8.4 , 9.2, x This series is really simple but doesn’t strikes our minds at once, the pattern is

÷1+2 , ÷3+4 , ÷5+6 , ÷7+8 , ÷9+10

So

22/1+2=24

24/3+4=12

12/5+6=8.4

8.4/7+8= 9.2

9.2/9+10=11.02

#### Solution 4

77, 28, 64 , 39 , 55 , x77- (72) = 28 ,

28+(62) =64 ,

64- (52) = 39 ,

39+ (42) = 55,

Answer : 55- (32)=46

#### Solution 5

2 , 4 , 8 , 64 , xThe pattern is * , ( )³ , ( )⁵ , ( )⁷

2 * = 4

4*( )³ = 8

8 * ( )⁵ =64

64* ( )⁷ =512

#### Solution 6

#### Solution 7

Clearly,**(i) only**gives the answer

Similarly

**(ii) only**gives the answer

And

**(iii) gives**the answer

So correct answer is (d)

#### Solution 8

**(iii) gives**, speed =200/10 m/s = 20 m/s = 20 x 18/5 = 72 km/hr

**(ii) gives**,time taken = 558/72 = 7 hrs 45 min

So the train will reach city X at 3 p.m.

Hence , (i) is redundant.

#### Solution 9

**(i)**SP =Rs. 12350, gain = 23.5 %

CP = Rs.( 100/ 123.5 x 12350) = Rs. 10000

**(ii)**MP = 130% of Rs.10000 = Rs.13000

From (i) and (ii), discout= Rs.(13000-12350) = 650

Discount % = 650/ 13000*100 = 5%

**(iii)**gives CP = Rs. 10000

So (ii) and (iii) give the answer

Correct answer is e

#### Solution 10

__From statement (i)__The names that start with surnames and with C are 10%

With B are 25% - 15% = 10%

i.e. 5% of the names that start with the surnames do not start with B or C , but we also do not know how many of them start with A

Hence we cannot answer this question

__From statement (ii)__The names that start with surnames and with B are 10%

With C are 25% - 10% = 15%

Not a single name starts with the surname and the letter A, thus we can answer the question.

Hence E

## 0 Comments